Skip to main content
Panel top image

Dubai International Airport (DXB), de uitgebreide gids!

Alles wat je moet weten over Dubai International Airport, DXB! Informatie over de terminals, metroverbinding, taxi’s, WiFi, taxfree shops,…

Alle vragen over de grootste luchthaven van Dubai en drukste toeristische hub van de wereld worden in dit artikel beantwoord.

De drukste
toeristische hub
ter wereld

Over Dubai International Airport (DXB)

Dubai International Airport van boven

Trafiek en locatie

Dubai International Airport is momenteel de grootste en drukste luchthaven in de Verenigde Arabische Emiraten. De luchthaven verwerkt meer dan 90 miljoen passagiers per jaar en is daarmee één van de drukste luchthavens ter wereld.

De luchthaven ligt in het oudere gedeelte van Dubai, Al Garhoud, en dicht bij de Dubai Creek en de oude binnenstad van Deira.

Omdat de uitbreidingscapaciteit bijna is bereikt, zijn ze begonnen met een nieuwe luchthaven, Al Maktoum International Airport (DWC), die ongeveer 50 kilometer verder ligt richting Abu Dhabi.
Dubai International Airport heeft DXB als IATA-code (International Air Transport Association).

Wereld hub

De luchthaven is een belangrijke wereldwijde hub voor passagiers en vracht. Het heeft de perfecte locatie tussen het oosten en het westen van de wereld. Vluchten van Australië naar Engeland hebben bijvoorbeeld meestal Dubai Airport als tussenstop.

Thuisbasis

Er zijn 3 luchtvaartmaatschappijen die de luchthaven als hun thuisbasis hebben, Emirates, Emirates SkyCargo en Flydubai.

Emirates logo

Emirates

Emirates is één van de grootste luchtvaartmaatschappijen en beschikt over de grootste vloot Airbus A380’s en Boeing 777’s!

FlyDubai Logo

FlyDubai

Flydubai is een lage-kosten-maatschappij en werkt nauw samen met Emirates. De vluchten die ze uitvoeren zijn meestal de kortere trajecten.

Emirates SkyCargo logo

Emirates SkyCargo

Emirates SkyCargo is de vrachtafdeling van Emirates en heeft meer dan 15 vliegtuigen ter beschikking om vrachten te leveren in alle uithoeken van de wereld.

DXB terminal van boven

De terminals van Dubai International Airport

De luchthaven heeft 3 terminals voor passagiers en 1 terminal voor vracht.

Terminal 1 wordt het meest gebruikt voor Europese en westerse vluchten.

Goedkope luchtvaartmaatschappij Flydubai werkt op terminal 2. Deze terminal wordt ook gebruikt voor andere korteafstandsvluchten naar buurlanden.

De grootste van de drie, terminal 3, sluit naadloos aan op terminal 1 en is daarom één van de grootste gebouwen ter wereld.

Terminal 3 is speciaal uitgerust met dubbeldeck loopbruggen voor de Airbus A380s van Emirates. Deze terminal wordt daarom alleen door Emirates gebruikt.

Aan het einde van de startbaan bevindt zich de vrachtterminal waar verschillende vrachtbedrijven actief zijn. Emirates SkyCargo heeft hier ook een eigen gebouw.

Meer dan 90 miljoen passagiers per jaar!
Over de RTA bus in Dubai

Dubai International Airport faciliteiten

Dubai International Airport heeft een breed scala aan faciliteiten. We hebben de beste en meest nuttige faciliteiten op de luchthaven op een rijtje gezet.

Automated People Mover

Automate People Mover APM Dubai Airport

De APM (Automated People Mover) maakt een verbinding tussen de vertrek- en aankomsthal. Zo kan je van Terminal 1 met de APM naar Concourse D. gaan. Als je de APM in Terminal 3 neemt, is het mogelijk de driverless APM naar Concourse A & B nemen. Alles is perfect gemarkeerd met vloerstickers.

TerminalTaxi DXB

Sinds eind 2019 kan je gratis een terminaltaxi, TaxiDXB, gebruiken. Voorlopig zijn er 15 auto’s beschikbaar die alleen in hal B van terminal 3 rijden.

Dubai Shuttle Bus

Inside Dubai RTA Bus

Er zijn 3 terminals op Dubai International Airport. Terminal 1 en 3 zijn verbonden door de rode metrolijn. Hier kunt u ook kiezen voor de gratis DXB-busdienst tussen de 2 terminals. De busdienst vertrekt elke 10 minuten en is 24/7 gratis beschikbaar.

Smoking Room Dubai Airport

Smoking Room Dubai Airport

Het is verboden op de luchthaven te roken of te vapen. Er zijn verschillende rookruimtes voorzien waardoor je maximum 5 minuten moet wandelen om er één tegen te komen. Er zijn rookkamers in alle hallen van de luchthaven, ook nadat je bent ingecheckt.

WiFi in Dubai Airport

Girls use WiFi in Airport

Er is zeer goede wifi-dekking over heel de luchthaven. Van deze service kan je volledig gratis gebruikmaken en het is trouwens nog een snelle verbinding ook.

Hotels in de buurt van Dubai International Airport

Maak je een tussenstop in Dubai dan heb je de mogelijkheid voor een overnachting in of aan de luchthaven. De hotels in de luchthaven raden we alleen aan wanneer je de luchthaven niet gaat verlaten, omwille van moeilijkheden die je kan ondervinden bij het terug inchecken van je aansluitende vlucht. Wanneer je de stad wil gaan verkennen voor één dag dan kan je ook gebruikmaken van de hotels in de buurt van de luchthaven.

Ben je voor een aantal dagen in Dubai dan neem je best een hotel in de stad. Deze hotels zijn meestal goedkoper en hebben een veel betere en centralere ligging dan de hotels aan de luchthaven. Zo is het Atana Hotel in Dubai Internet City een ideale oplossing voor een budgetvriendelijk verblijf met bovendien een uitmuntende ligging.

Sleep 'n Fly Lounge Dubai Airport

Sleep ’n Fly Lounge

Ideaal voor een powernap tijdens je tussenstop in Dubai

Wanneer je een tussenstop maakt op Dubai International Airport en je transfer of tijd tot je aansluitende vlucht neemt enige tijd in beslag dan wil je misschien wel even slapen.

Als je op een iets comfortabelere manier dan de stoelen of banken van de luchthaven even wil rusten kan je gebruik maken van de Sleep ’n Fly Lounge.

Er zijn verschillende soorten capsules van de eenpersoons tot grotere capsules waar je met 2 volwassenen en 1 kind van een powernap kunt genieten.

Deze is te vinden in terminal 3 recht tegenover de gate A1.

Dubai International Terminal Hotel

Dubai International Terminal

5 sterren luxe in de transitzone van de luchthaven

In tegenstelling tot de capsules van de Sleep ’n Fly Lounge, die overigens ook wel dik in orde zijn, kan je in de luchthaven zelf genieten van een 5 sterren overnachting in het Dubai International Terminal Hotel. Let wel dat deze luxe ook wel een behoorlijk prijskaartje heeft!

Ook is het goed om weten dat dit niet het geschikte hotel is voor een kort bezoek aan de stad. Dit omdat het in de transit zone van de luchthaven is en je daardoor moeilijkheden kan ondervinden om terug in te checken voor je aansluitende vlucht.

Het Dubai International hotel is te vinden in Concourse A, B & C van terminal 3.

Ibis Styles Dubai Airport Hotel

Ibis Styles Dubai Airport

Een goed en nieuw hotel voor een korte tussenstop

Sinds eind 2019 kan je terecht in dit 3 sterren hotel dat op ongeveer 1km van de luchthaven ligt. Het is een goede keuze wanneer je Dubai hebt als tussenstop voor één dag.

Wanneer je langer dan 1 dag in Dubai een tussenstop maakt raden we aan een hotel in de stad te nemen. Dit omdat de bezienswaardigheden dan veel centraler liggen en je niet zo lang moet reizen met het openbaar vervoer.

Het pluspunt van het Ibis hotel is dat de metro (GGICO Al Garhoud station) slechts op 400m van het hotel is waardoor je makkelijk bijvoorbeeld de Burj Khalifa kan bereiken, deze is op iets meer dan 12km van het hotel.

Hotels in de buurt van Dubai International Airport

De metro nemen vanaf Dubai International Airport

Metro aan Dubai International Airport

Waar kan je de metro vinden aan de luchthaven in Dubai?

De metro is een handig vervoermiddel in Dubai.

Dubai International Airport heeft 2 metrostations op de Red Line van de metro, Airport Terminal 1 & Airport Terminal 3.

Deze zijn te bereiken vanaf de terminals met dezelfde naam.

Terminal 2 heeft geen eigen metrostation. Daar ben je verplicht om de bus of taxi te nemen. De 2 metrostations bevinden zich bijna aan het einde van de route. Dat is de reden waarom u waarschijnlijk de metro naar UAExchange moet nemen en niet naar Rashidiya.

Meer informatie is te vinden in onze Dubai Metro Guide.

De metro nemen vanaf Dubai International Airport

Taxi’s aan de luchthaven van Dubai

Taxi's aan de luchthaven van Dubai

Aan de luchthaven, Dubai International Airport, zijn er taxi’s in overvloed. Bij elke uitgang van de luchthaven kan je taxistandplaatsen vinden.

Aan deze taxistandplaatsen staan meestal 2 of meerdere personen om iedereen vlot naar de taxi te begeleiden. Het beste is dus even te wachten en je naar een taxi te begeven als ze je aanspreken.

Let wel dat je steeds een taxi neemt met een crèmekleurig koetswerk en gekleurd dak. Deze taxi’s rijden voor de overheid (Roads & Transport Authority) en hanteren allemaal dezelfde prijs, die overigens heel goedkoop is ten opzichte van andere steden.

Meer informatie over de taxi’s in Dubai.

Neem steeds een taxi met crèmekleurig koetswerk en gekleurd dak!

Eten in de luchthaven van Dubai International Airport

McDonalds in de luchthaven van Dubai

Fastfood of iets verfijnder

Het vliegveld verlaten met honger of dorst is bijna onmogelijk. Een heerlijke koffie van Starbucks of een smakelijke hamburger van McDonalds,…

Heb je meer zin in een uitgebreide maaltijd? Dat is ook geen probleem op Dubai International Airport. Een lekkere malse biefstuk van Jack’s Bar & Grill of een verfijnder gerecht in restaurant Giraffe, geen tekort aan lekker eten!

Meer informatie over eten en drinken in de luchthaven van Dubai kan je vinden op deze pagina van de DXB-website.

Eten in de luchthaven van Dubai International Airport

Taxfree shops in Dubai International Airport

Bijna elke luchthaven heeft een belastingvrije winkelzone, ook in Dubai is dit niet anders. Elektronica, mode, geschenken, … maar je kan ook tax-vrij alcohol en sigaretten kopen op de luchthaven in Dubai.

Taxfree shops in Dubai International Airport

Checklist bij het aankomen op Dubai International Airport

Uitstappen

Kijk goed na of je zeker alles meehebt op het vliegtuig! Met de verschillende dure toestellen (smartphone, tablet, laptop,…) die we tegenwoordig meenemen ben je al gauw enkele honderden euro’s of meer kwijt!

Zo vergaten wij een iPad van nog geen 3 maanden oud in het tijdschriften vak van de stoel voor ons.

Visum

Bij vluchten uit België of Nederland kom je meestal aan in terminal 1 of 3. Na het uitstappen moet je dus eerst je visum in orde maken.

Dit kan je vergelijken met een paspoortcontrole in Schiphol of Zaventem. Je toont je paspoort en vervolgens krijg je een stempel met aankomstdatum in je paspoort.

Bagage

In Dubai moet je normaal nooit lang wachten op je bagage.

Wij hebben telkens binnen de 10 minuten onze koffers. De plaats waar de bagagebanden zijn staat duidelijk aangegeven.

Taxfree shops

De pret kan beginnen! Na de koffers van de band te hebben gehaald moet je niet lang stappen tot je de eerste taxfree shops tegen komt. Meestal wandelen wij hier eens door en kopen we wel een kleinigheid.

Let op dat wanneer je betaalt met een creditcard je steeds zegt dat je wil betalen in AED, de munt in Dubai, dit is voordeliger in wisselkoersen dan dat je in euro gaat betalen. Deze tip geldt trouwens voor alle aankopen met creditcard in Dubai.

Geld wisselen

Bij aankomst in de luchthaven gaan wij steeds al geld wisselen om de eerste dag door te komen. Wij vliegen meestal met de Emirates Airbus A380 vanaf Schiphol en komen rond middernacht aan in Dubai. Het is dan ook een geruststelling als je cash bij je hebt wanneer je creditcard niet zou werken.

Wij wisselen steeds geld, euro naar dirham (AED), bij Al Ansari exchange. Dit wisselkantoor heeft over het algemeen de beste wisselkoersen, ook is UAExchange een goede optie al is deze meestal iets duurder.

Roken of vapen

Bij het buitenkomen van de terminal kan je als roker eindelijk genieten van die ene sigaret die je al wou roken bij het opstijgen. In Dubai zijn aan alle grote gebouwen telkens aan de uitgang plaatsen voorzien om dit te doen. Meestal kan je er een bankje vinden met een asbak in de buurt.

Gooi nooit je sigaret zomaar op de grond in Dubai, maar zoek of vraag telkens naar een rokersplaats! Vapen of elektronische sigaretten zijn gelijk gesteld aan gewone sigaretten, dus hier dien je ook op die plaatsen te gaan vapen.

Taxi naar hotel

Hoogste tijd om naar het hotel te gaan. Je wil immers zo snel mogelijk slapen om de dag erna geen tijd te verliezen en direct de stad in te gaan.

Bij het buitenkomen van de terminal zal je enkele personen vinden die de mensen naar de taxi’s begeleiden.

Checklist bij het aankomen op Dubai International Airport

Dubai International Airport map

Dubai International heeft 2 startbanen die elk in 2 richtingen kunnen worden aangevlogen. Er zijn ook verschillende soorten vervoer binnen de luchthaven. In deze eenvoudige kaart krijg je een overzicht van de terminals en het vervoer op Dubai International Airport.

Dubai International Airport map

Emirates Lounges in de luchthaven van Dubai

Tot vier uur voor je vlucht heb je tijd om te dineren, te ontspannen of wat werk af te maken in een van de 7 Emirates Lounges op Dubai International Airport.

De Business of First Class Lounge van Emirates zijn gratis voor zakelijke en First Class-passagiers van Emirates of Qantas.

Wanneer je vliegt in economy, kan je tegen betaling ook van deze faciliteit genieten. De Emirates Lounges zijn niet beperkt tot Dubai alleen. je kan deze ook bijvoorbeeld vinden in Frankrijk, Duitsland, Japan, India, …

Meer informatie over de Emirates Lounges.

Emirates Lounges in de luchthaven van Dubai

Tips

Tips

Bekijk hier onze beste tips over de luchthaven in Dubai.

  1. Wissel bij aankomst al wat contant geld van Euro naar Dirham, zo ben je steeds zeker dat je de taxi kan betalen indien je creditcard niet werkt. Het is trouwens zo dat maar ongeveer 70% van de taxi’s een betaalterminal aan boord hebben.

  2. Geld omwisselen doe je het best en goedkoopst bij Al Ansari of UAExchange wisselkantoren.

  3. Contacteer het thuisfront dat je veilig en goed bent aangekomen in Dubai. Je kan verbinden via het gratis WiFi netwerk van de luchthaven, dat overigens snel en veilig is naar onze mening.

  4. Roken of vapen is mogelijk aan de uitgang van de terminal. Bij Terminal 3 kan je die vinden na het buitengaan links in de hoek.
Tips
Veel gestelde vragen

FAQ

Welk is de grootste luchthaven in Dubai?

Momenteel is dat Dubai International Airport met bijna 100 miljoen passagiers per jaar. In de toekomst zal de nieuwe luchthaven “Al Maktoum Airport” deze titel overnemen en de meeste passagiersvluchten afhandelen.

Wat zijn de openingsuren van Dubai International Airport?

Zoals de meeste grote luchthavens is deze 24/7 geopend.

Waar is de luchthaven in Dubai?

Dubai International Airport ligt tegen Deira, het oudere gedeelte van Dubai.

Kan ik de metro nemen vanaf de luchthaven in Dubai?

Ja, Terminal 1 & 3 hebben elk een metroverbinding met de Red Line. De metrostations kan je direct vinden bij het buitenkomen van de terminals.

Waar kan ik een taxi vinden aan de luchthaven?

Er zijn de uitgangen van de terminals taxistandplaatsen met wachtende taxi’s in overvloed. Er zijn medewerkers van de luchthaven die je een taxi aanwijzen, dus bestorm niet direct een taxi maar wacht op een teken.

Kan ik geld wisselen op de luchthaven in Dubai?

Ja geld wisselen is geen probleem in de luchthaven, best doe je dit bij een Al Ansari of UAExchange wisselkantoor.

FAQ

Conclusie

Dubai International Airport is één van de drukste luchthavens ter wereld! Maar toch heb je dit gevoel niet in de luchthaven. Dit komt door de massale omvang van het gebouw.

Kwestie van faciliteiten is er niets tekort in de luchthaven, je kan er zelfs verblijven in een 5 sterren hotel vlak boven de gates.

Johan
-Dubai Junkies