Skip to main content
Panel top image

Dubai Tram, alles wat je moet weten, de volledige gids!

Hoe de Dubai Tram gebruiken van het openbaar vervoer? Wat kost een rit met de tram in Dubai? Is er een verbinding met de Monorail of Metro? Hoe een tramrit betalen?

In deze volledige gids kom je alles te weten over het gebruiken van de tram in Dubai.

De unieke
Dubai Tram
zonder bovenleidingen

Over de Dubai Tram

Dubai bus op de weg

Dubai heeft sinds 2014 een tramlijn die van Dubai Marina naar Al Sufouh rijdt. De Dubai Tram is eigendom van de RTA (Roads & Transport Authority) en wordt beheerd door Serco, een Brits bedrijf dat dergelijke diensten over de hele wereld levert.

Een speciaal kenmerk van de Dubai Tram is dat hij geen bovenleidingen heeft! De tram haalt stroom uit een afzonderlijke rail tussen de twee buitenste rails en is daarmee de eerste tram in het Midden-Oosten met deze technologie. Het bedrijf Besix dat dit project mogelijk heeft gemaakt, is een vaste waarde in Dubai als het gaat om grote bouwprojecten. Ze namen al deel aan de bouw van de gigantische Burj Khalifa, Expo 2020 en het Belgische paviljoen op de Dubai World Expo.

De Dubai Tram heeft een totale lengte van meer dan 10 km en dit zal in de toekomst worden uitgebreid tot bijna 15 km. Deze uitbreiding maakt het mogelijk om met de tram van Dubai Marina naar Madinat Jumeirah en Burj Al Arab te reizen. Het biedt ook een perfecte verbinding met de metro, bus, en de bekende monorail die over Palm Jumeirah loopt.

Over de Dubai Tram

Hoe de Dubai Tram gebruiken en waar tickets kopen

Nol Card

Net zoals de metro en de bus kan je enkel reizen met de tram indien je een Nol kaart bezit. In totaal zijn er 4 verschillende Nol kaarten:

 • Red Nol Card – geschikt voor toeristen die maar 1 of 2 ritten gaan doen
 • Silver Nol Card – de meest gebruikte kaart voor toeristen die veelvuldig willen gebruikmaken van het openbaar vervoer.
 • Gold Nol Card – vrijwel hetzelfde als de Silver Card maar tweemaal zo duur doordat je in het luxueuzere gedeelte mag plaatsnemen.
 • Blue Nol Card – deze gepersonaliseerde Nol Card is het best geschikt voor inwoners en expats in Dubai.

Meer informatie over de Nol Card kan je vinden op onze website.

Red Nol Ticket
Silver Nol Card Big
Gold Nol Card Big
Blue Nol Card Big

Waar een Nol Card kopen

Een Nol Card kan je kopen aan het loket in vrijwel alle tram- en metrostations.

Met deze Nol Card kan je dan makkelijk de tram, metro en bus gebruiken door middel van je Nol Card tegen de kaartlezer te houden.

Let op dat je dit doet bij het instappen maar ook zeker bij het uitstappen. Wanneer je uitstapt zonder uit te checken blijft de rit lopen waardoor het maximum tarief van je saldo af gaat wanneer er dezelfde dag niet meer wordt uitgecheckt.

De 7 verschillende zones die het tarief bepalen van je rit

Met 7 zones wordt bepaalt hoeveel je moet betalen voor een rit met het openbaar vervoer. De Dubai Tram rijdt enkel in zone 2 en daarom is er maar 1 tarief van toepassing en dat is Tier 1. Toch geven we de andere tarieven ook nog even mee.
 • a) Tier 1: reizen in 1 zone of  2 zones indien de afstand minder is dan 3 km
 • b) Tier 2: vertrekken in 1 zone en reizen naar een naburige zone 
 • c) Tier 3: drie of meerdere zones doorkruisen
Hoe de Dubai Tram gebruiken en waar tickets kopen

Tarieven en prijzen van de Dubai Tram

Zoals we eerder al zeiden wordt het tarief bepaalt door de 7 zones. In onderstaande tabel staan de tarieven die van toepassing zijn voor de meeste toeristen. Voor alle tarieven en prijzen kan je terecht op de uitgebreide gids van de Nol Card.

Red Nol Ticket

Het Red Nol Ticket is enkel geschikt voor de heel sporadische reiziger. Wanneer je meer dan 3 ritten gaat doen ben je voordeliger met een Silver Nol Card.

SoortPrijsBeschrijving
Chipkaart Red Nol Ticket
Chipkaart
AED 2 (0,50 €)

Gelijk welk Red Nol Ticket je koopt, je moet altijd eerst de chipkaart zelf aankopen! Daarna kan je deze kaart opladen voor 10 enkele ritten ofwel 5 dagpassen. Daarna ben je verplicht terug een nieuwe kaart aan te kopen.

1 dagpas Red Nol Ticket
1 dagpas
AED 20 (4,95 €)

Een volledige dag onbeperkt reizen met één soort vervoersmiddel! (bv. de bus)

1 Zone Red Nol Ticket
1 zone
AED 4 (1,00 €)

Reizen binnen 1 zone of een afstand van minder dan 3 km in 2 zones.

2 Zones Red Nol Ticket
2 zones
AED 6 (1,50 €)

Reizen binnen 2 aan mekaar grenzende zones.

3 Zones Red Nol Ticket
3 zones
AED 8,5 (2,10 €)

Reizen in 3 of meer zones.

Silver Nol Card

De silver Nol Card is in tegenstelling tot het Red Nol Ticket niet van papier maar van plastiek, zoals een credit card. Deze kan je telkens opladen aan een loket of een Nol Card automaat.

Je kan trouwens deze kaart ook gebruiken voor de metro, tram, bus, waterbus, taxi en zelfs openbare parkings! Voor deze kaart betaal je iets meer maar de prijs per rit ligt een stuk lager dan bij het Red Nol Ticket. De kaart blijft 5 jaar geldig!

SoortPrijsBeschrijving
Chipkaart Silver Nol Card
Chipkaart
AED 25 (6,20 €)

De eerste keer moet je de kaart aankopen, dit kost je AED 25, waarvan AED 19 direct wordt toegevoegd aan het saldo van de kaart.

1 Zone Silver Nol Card
1 zone
AED 3 (0,75 €)

Reizen binnen 1 zone of een afstand van minder dan 3 km in 2 zones.

2 Zones Silver Nol Card
2 zones
AED 5 (1,25 €)

Reizen binnen 2 aan mekaar grenzende zones.

3 Zones Silver Nol Card
3 zones
AED 7,5 (1,85 €)

Reizen in 3 of meer zones.

TIP:

Zorg er voor dat het minimum saldo op je Nol Card steeds AED 7.5 bedraagt! Indien je een lager saldo hebt bij vertrek riskeer je een boete (AED 200) van een controleur. Deze regel is er omwille van het maximum tarief dat kan afgerekend worden als je 3 of meerdere zones doorkruist.

Dit is niet van toepassing op het Red Nol Ticket, omdat dit een vooraf betaalde dagpas of ticket is.

Nol Card saldo opladen

Nol Card opladen

Om saldo aan je Nol Card toe te voegen kan je terecht in de talrijk aanwezige automaten, sommige bushaltes beschikken over een automaat andere dan weer niet.

Op de website van RTA kan je een handige interactieve map vinden waar er juist loketten en automaten zijn in Dubai om je Nol Card op te laden.

Nol Card saldo opladen

Dubai Tram stations

De route van de Dubai Tram heeft 11 stations waar je in of uit kunt stappen.

Zes van deze stations zijn te vinden in of nabij Dubai Marina. De andere 5 stations zijn in Dubai Media City, Dubai Internet City, Palm Jumeirah en Al Sufouh.De route van de Dubai Tram heeft 11 stations waar je in of uit kunt stappen.

 • 1:

  Jumeirah Beach Residence 1

  The Walk
 • 2:

  Jumeirah Beach Residence 2

  Bluewaters Island, Ain Dubai,…
 • 3:

  Jumeirah Lakes Towers

  Jumeirah Lakes Towers metrostation
 • 4:

  Dubai Marina Mall

  Pier 7, Dubai Marina Mall
 • 5:

  Dubai Marina

  The Yellow Boats, Cayan Tower,…
 • 6:

  Marina Towers

  The Yellow Boats, Cayan Tower,…
 • 7:

  Mina Seyahi

  The Yellow Boats, Cayan Tower,…
 • 8:

  Media City

 • 9:

  Palm Jumeirah

  Palm Jumeirah Monorail
 • 10:

  Knowledge Village

 • 11:

  Al Sufouh

Marina Towers Tramhalte
Dubai Tram stations

Tramstellen van de Dubai Tram

Dubai Tram

Hoe ziet de Dubai Tram eruit?

De tramstellen van de Dubai Tram kan je vergelijken met de meeste andere trams van over de hele wereld. Zoals eerder vermeld, heeft de Dubai Tram echter geen bovenleidingen, wat het een vreemd uitzicht geeft omdat je dit op trams gewend bent.

De meeste tramstellen zijn voorzien van een reclamefolie of wrap over de volledige lengte.

Elk tramstel is 44 meter lang en kan iets meer dan 400 passagiers vervoeren. Deze capaciteit is verdeeld in 3 verschillende klassen, Silver, Gold en Pink (enkel voor vrouwen).

De verschillende soorten klassen

Elke tram bestaat uit 3 verschillende klassen zoals we die kunnen vinden in de metro van Dubai. Elke klas heeft staan en zitplaatsen.

De Silver-klasse is het middelste gedeelte waar u met een standaardticket kunt mag plaatsnemen. Wanneer je iets meer luxe wilt, kun je een kaartje kopen voor de Gold-klasse. Voor de Gold klasse betaal je moet tweemaal zoveel betalen als de Silver klasse. Ten slotte is er een apart gedeelte voor vrouwen met of zonder kinderen. Dit compartiment is te herkennen aan de fel roze kleur, mannen zijn in dit gedeelte van de tram niet toegestaan.

Silver klasse

Silver klasse

Gold klasse

Gold klasse

Faciliteiten

Tijdens de zomer kan de temperatuur in Dubai soms oplopen tot bijna 50°C.

Daarom is elk tramstel uitgerust met airconditioning om het gebruik tijdens de warme zomermaanden mogelijk te maken. Het is ook een perfect vervoermiddel voor gehandicapten. Alle trams zijn rolstoelvriendelijk en er zijn ook aparte plaatsen voor rolstoelgebruikers.

Alle trams zijn ook uitgerust met een gratis Wi-Fi verbinding.

Gekoelde bushaltes